Jak nahradit v koláčích vejce

on

|

views

and

comments

Vejce se při pečení koláčů nahrazují těžko, ale není to nemožné. V kynutém, křehkém zda třeného těsta se jedno nebo dvě vejce nahradit dají.

Namísto jednoho vejce se nejčastěji doporučuje použít pyré z poloviny banánu.
Čím je jde do těsta více, tím je to komplikovanější, protože jinými surovinami se mění i textura a vlastnosti těsta. Také mohou mít vliv na výslednou chuť. Například, když použijeme rozmačkaný banán, těsto je trochu sladší. Namísto jednoho vejce se nejčastěji doporučuje použít pyré z poloviny banánu nebo 70 g neprisladeného jablečného pyré. Dalšími alternativami mohou být 2 polévkové lžíce sójové mouky s trochou vody nebo 1 polévková lžíce chia semínek a třemi lžícemi vody. Vejce lze nahradit i 1 lžící mletých lněných semínek se třemi lžícemi vody.

čirý vývar

Aby se hovězí či kuřecí vývar podařil pěkný čirý, doporučuje se kosti předtím dobře umýt a oblanšírujeme. Polévka by se také neměla vařit na silném ohni. Pokud je přece jen kalná, pomůže starý trik – vyčistit ji vaječným bílkem nebo dát do ní vařit kousek pečeně.

Hřebíčkem proti zápachu

Při vaření se tomu občas nevyhneme – po přípravě některých jídel zůstanou v kuchyni není příjemné pachové stopy. Například po pečení, grilování nebo smažení ryb. Nejúčinnějším způsobem, jak je odstranit, je dostatečně během vaření větrat. Pokud ještě nějaký zápach zůstane, doporučuje se potřít všechny pracovní plochy, kde jsme rybu připravovali, citronovou šťávou. Také pomůže, pokud zapálíme na talířku nebo jiné nehořlavé ploše pár hřebíčku.

Jablečná štrúdl se dá upéct klasická, nebo do ní lze přidat rozinky, ořechy, tvaroh … Netradiční jablečnou štrúdl můžeme udělat s vínem. Jablka nakrájené na plátky namočíme do vína a necháme několik hodin marinovat. Dále postupujeme jako při klasické štrúdlu.

lahůdkový fenykl

Zeleninou, která se začala objevovat v našich prodejnách nedávno, je fenykl. Jeho hlízy mají silnou anýzovou chuť a vůni. Používají se do salátů a dají se i tepelně upravovat. Při přípravě ho třeba podélně rozkrojit a krájet „přes vlákna“, přes hezčí stranu, ne podélně. Tehdy by byl vláknitý a tvrdý.

Share this
Tags

Must-read

Šicí, vyšívací a další stroje od spolehlivého dodavatele

Kvalita všemožného zboží se s dobou snižuje, naopak jejich cena je čím dál tím vyšší. S tím se však nesetkáte na NEJ šicí stroje. Kvalitní šicí...

Hledáte levné hračky na Vánoce 2022, které budou vaše děti bavit?

Všichni si přejeme dávat dětem dárky, které je budou bavit a neskončí hozené někde pod postelí, ve skříni nebo v boxu na hračky, odkud už...

Kyselina hyaluronová a její funkce těle

Je vaše pleť po ránu zašedlá, unavená a vykazuje první známky stárnutí i přesto, že je váš spánek kvalitní? Možná se potýkáte s nedostatkem kyseliny...
spot_img

Recent articles

More like this