Jak nahradit v koláčích vejce

on

|

views

and

comments

Vejce se při pečení koláčů nahrazují těžko, ale není to nemožné. V kynutém, křehkém zda třeného těsta se jedno nebo dvě vejce nahradit dají.

Namísto jednoho vejce se nejčastěji doporučuje použít pyré z poloviny banánu.
Čím je jde do těsta více, tím je to komplikovanější, protože jinými surovinami se mění i textura a vlastnosti těsta. Také mohou mít vliv na výslednou chuť. Například, když použijeme rozmačkaný banán, těsto je trochu sladší. Namísto jednoho vejce se nejčastěji doporučuje použít pyré z poloviny banánu nebo 70 g neprisladeného jablečného pyré. Dalšími alternativami mohou být 2 polévkové lžíce sójové mouky s trochou vody nebo 1 polévková lžíce chia semínek a třemi lžícemi vody. Vejce lze nahradit i 1 lžící mletých lněných semínek se třemi lžícemi vody.

čirý vývar

Aby se hovězí či kuřecí vývar podařil pěkný čirý, doporučuje se kosti předtím dobře umýt a oblanšírujeme. Polévka by se také neměla vařit na silném ohni. Pokud je přece jen kalná, pomůže starý trik – vyčistit ji vaječným bílkem nebo dát do ní vařit kousek pečeně.

Hřebíčkem proti zápachu

Při vaření se tomu občas nevyhneme – po přípravě některých jídel zůstanou v kuchyni není příjemné pachové stopy. Například po pečení, grilování nebo smažení ryb. Nejúčinnějším způsobem, jak je odstranit, je dostatečně během vaření větrat. Pokud ještě nějaký zápach zůstane, doporučuje se potřít všechny pracovní plochy, kde jsme rybu připravovali, citronovou šťávou. Také pomůže, pokud zapálíme na talířku nebo jiné nehořlavé ploše pár hřebíčku.

Jablečná štrúdl se dá upéct klasická, nebo do ní lze přidat rozinky, ořechy, tvaroh … Netradiční jablečnou štrúdl můžeme udělat s vínem. Jablka nakrájené na plátky namočíme do vína a necháme několik hodin marinovat. Dále postupujeme jako při klasické štrúdlu.

lahůdkový fenykl

Zeleninou, která se začala objevovat v našich prodejnách nedávno, je fenykl. Jeho hlízy mají silnou anýzovou chuť a vůni. Používají se do salátů a dají se i tepelně upravovat. Při přípravě ho třeba podélně rozkrojit a krájet „přes vlákna“, přes hezčí stranu, ne podélně. Tehdy by byl vláknitý a tvrdý.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Rozdíly mezi normální a ekologickou obuví – co si při svém nákupu vybrat?

Chránit přírodu by pro nás mělo být samozřejmostí – přeci nám poskytuje život, vzduch, jídlo a další nezbytné složky, bez kterých bychom se neobešli....

Dyslexie je velké trápení nejen u školáků

Dyslexie (legastenie) neboli potíže se čtením jsou problémem převážně dětského věku. Až do prvního zasednutí do školní lavice nemusí být dyslektické dítě ničím nápadné....
spot_img

Recent articles

More like this