Prázdniny, které jsou pro mnohé synonymem léta, se sice končí, ale léto ještě ne. Teplé dny jeho závěru se dají ještě využít k posezení a hodování v přírodě. Stačí vzít košík nebo tašku naplněnou dobrotami, něco na sezení a vyrazit. Nabízíme několik inspirací na jídla, která transport do přírody přežijí bez újmy a jsou ideální volbou na piknik.
Na 5 porcí potřebujeme:
700 g hovězí kýty, 300 g hovězího tuku, 300 g cibule, 50 ml oleje, sůl, pepř, 5 plátků čedaru, 200 g majonézy, 50 g kečupu, 1 PL worcesterské omáčky, 1 kyselá okurka nakrájená na plátky, 2 rajčata nakrájené na tenké plátky
Domácí housky: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 20 g droždí, 50 g másla, 50 g zakysané smetany, sůl, cukr, 2 žloutky na potření
postup:
- Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, dáme na pánev s olejem, jemně posolíme a opečeme do zlatohněda. Olej slijeme, odstavíme stranou a necháme vychladnout. Maso s tukem a vychladlou cibulí umeleme na mlýnku, přidáme sůl, pepř podle chuti a 100 ml perlivé minerálky nebo sody. Vše pořádně promícháme a odložíme na 30 minut do chladničky.
- Do mouky přidáme kvásek z mléka, droždí, cukru a soli. Promícháme, přidáme rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu. Vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme kynout na teplém místě 40 minut. Z masové směsi uděláme 5 kuliček. Přehazujeme jejich v rukou, aby se směs spojila, a potom vyformujeme placky asi 2 cm vysoké. Odložíme do lednice.
- Z vykynutého těsta vypracujeme housky, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut podkynout. Poklademe je na plech, potřeme žloutkem a pečeme na 220 stupních asi 15 minut. Hotové housky přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme kyselé okurky, rajčata a salát na tenké plátky. Majonézu, kečup a worcestrovou omáčku smícháme v misce. Získáme tak dip na potření housek.
- Masové placky opečeme na pánvi z obou stran. Když placku otočíme, navrch dáme sýr čedar, aby se pěkně pomalu roztavil, dokud se dodělá. Vychladlou housku rozkrojíme, vnitřní stranou položíme na pánev a opečeme asi 1 minutu. Potřeme ji z obou stran dipem. Na spodní část housky dáme nakrájený salát, na něj opečenou masovou placku se sýrem, kyselou okurku, rajčata, salát a přikryjeme horní částí housky.
Bageta s kuřecím masem v pomerančovo – medové marinádě
Na 4-5 porcí potřebujeme:
800 g kuřecích prsou, 150 ml olivového oleje, 1 očištěný pomeranč, 100 ml pomerančového džusu (100%), 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu, 1 lžíce hladké petrželky (nakrájené), 1 čl nakrájeného zázvoru, sůl, čerstvě namletý pepř, 100 g majonézy, 2 rajčata, 1 hrst nakrájeného ledového salátu, 5 středně velkých světlých baget
postup:
- Očištěný pomeranč nakrájíme na kostičky a dáme do hlubší nádoby. Přidáme olivový olej, džus, med, sójovou omáčku, nať, zázvor, sůl, pepř a ponorným mixérem mixujeme, dokud nevznikne kompaktní směs.
- Do marinády poklademe kousky kuřecích prsou a odložíme do chladničky. Nejlépe přes noc, nebo alespoň na 2 hodiny. Hotové marinované prsa opečeme na pánvi a dáme stranou. Bagetu rozřízneme a z obou stran opečeme půl minuty na pánvi.
- Vnitřní strany bagety potřeme majonézou. Na spodní část dáme nasekaný ledový salát, na něj poklademe opečené maso. Na maso dáme tenké plátky pokrájené rajčata a přikryjeme horní částí bagety.